UYKU HASTALIĞI


SCHLAFKRANKHEIT
DÜNYA FESTİVALLERİNDEN – Almanya-Fransa-Hollanda
Genel olarak Afrika’daki sağlık yardımları ve bunların kullanımı Kamerun’daki uyku hastalığı üzerinden anlatılmış. Önce filme adını vermekle birlikte hiç bilgi verilmeden sadece adı geçen uyku hastalığından kısaca bahsedeyim. 2008 yılında dünyada 48,000 kişiyi öldüren uyku hastalığı bir sinekle taşınan bulaşıcı ve tedavi edilmezse öldürücü bir hastalık. Hastalığın iki evresi var. İkinci evrede parazit beyindeki sinir dokusuna hasar verir bu da hastada şuur kaybına neden olur. Hasta gittikçe yavaş hareketli, halsiz, gündüz vakti sık sık uykuya dalan bir kişi olur. Daha da ilerlerse hasta komaya girer, bu noktadan sonra ölüm kaçınılmazdır. Uyku hastalığının ilacı ve erken evrede teşhis edilmesi durumunda tedavisi vardır. Hastalık adını ikinci evreye geçen hastaların gündüz vakti de sık sık uykuya dalmalarından alır.
Film biri Avrupa’lı ama artık Afrika’dan ayrılmak istemeyen diğeri Afrika kökenli ancak Afrika’ya tamamen yabancı iki doktorun bu program kapsamında Kamerun’da karşılaşmalarını anlatır. Eddo yıllardır Kameron’da uyku hastalığını önlemek için uygulanan programı yönetmektedir. Ülkesine (Almanya’ya) geri dönmek istemez. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü sağlık programının denetimi için Alex’i Kamerun’a gönderir.
Filmi izlerken bir çok soru işareti oluşuyor. Eğer verilen işi çok iyi yaparsanız, artık ortada yapılması gereken bir şey kalmazsa bu başarı mıdır? Peki kişi başarılı olduğu için istemediği bir yere gönderiliyorsa bu aslında başarıyı cezalandırmak mıdır? İşini iyi yaptığını düşünen kişi kaynakları kendi isteği doğrultusunda kullanabilir mi? Sağlık yardımlarının amacına ulaşıp ulaşmadığı nasıl denetlenmeli? gibi farklı bir çok konuyu sorgulamaya çalışan bir film.

Yönetmen Ulrich Köhler de Afrika’da doğmuş ve çocukluğunu orada geçirmiş. Belki çocukluğunu orada geçirmenin avantajıyla çektiği film çok etkileyici manzaralar içeriyor, Afrika’da geçen diğer filmlerde izlediklerimden çok daha farklı ve etkileyici manzaralar. Ancak filmin sadece Elbo etrafında dönmesi, olaylar ve zaman içindeki ani geçişler beni yordu. Ayrıca bir eleştirdeki diğer karakterlerin tam olgunlaşmadığı yorumuna ben de katılıyorum.

2011 Berlin En İyi Yönetmen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder