DAHA İYİ BİR DÜNYA


HAEVNEN
AKBANK GALALARI - Danimarka
İntikam almak ya da bağışlamak. Yönetmen Susanne Bier bu iki zıt duyguyu çocukların ve yetişkinlerin bakış açılarından perdeye yansıtmış. Üstelik bağışlamayı ya da intikam almayı sadece aile içinde karı-koca ve ebeveyn-çocuk ilişkilerinde değil, okulda ve iş yerindeki durumları da ele alarak irdelemiş. Bununla da yetinmemiş İsveç ile Kenya örneğinde bir anlamda evrenselleştirmiş. Film boyunca bir yandan karakterlerin tepkilerini ve olaylara yaklaşımını izlerken bir yandan da bulunduğumuz ortama ve şartlara göre kimleri hangi davranışları için affedebiliriz, bağışlamak her zaman bir erdem midir, intikamın temelinde çaresizliğimiz mi yatar gibi sorularla yüzleşiyoruz. Bütün bunlara ek olarak anne-babalarla çocuklar arasındaki ilişkiler ve sorunlara da değinmiş. Çok etkileyici ebeveyn-çocuk dialogları var.
Filmin Türkçe adıyla ilgili olarak çeviriyi yapanlara bir eleştirim var. Filmin orijinal adı Danimarkaca intikam anlamına geliyor ve bana kalırsa filme çok da yakışıyor. Hâl böyleyken filmin neden orijinal adını çevirmeyip de böyle bir Türkçe ad münasip görüldüğünü anlamadım ve doğrusu garipsedim. Biraz araştırınca ingilizceye "In a Better World" olarak çevrildiğini gördüm. Neden orijinal adı çevrilmez de ingilizce verilen ad Türkçe'ye çevrilir anlayan varsa bana da anlatsın.

Merak edenler için kalabalık bir oyuncu kadrosuyla İsveç ve Kenya'da çekilen filmin bütçesinin 5.4 milyon dolar olduğunu belirteyim. Anton'u canlandıran Mikael Persbrandt 2012'de vizyona girmesi beklenen Hobbit filminde de rol alıyor. Festivalin açılış filmini eleştirdiğim için bu filmin kapanış filmi olarak seçilmesinin çok isabetli olduğunu belirtmezsem içim rahat etmeyecek. Her karakter ayrı ayrı işlenmiş, oyuncuların hepsi çok başarılı ve ekip çok uyumlu. Dolayısıyla filmin başta En İyi Yabancı film dalında Oscar olmak üzere pek çok ödülü bileğinin hakkıyla kazandığını da hatırlatayım.

2011 Oscar Yabancı Dilde En İyi Film
2011 Altın Küre Yabancı Dilde En İyi Film

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder