BUZ SESİ


LE BRUIT DES GLAÇONS
YILLARA MEYDAN OKUYANLAR – Fransa
İnsan kanser olduğunu duyduğunda ne hisseder? Peki kanser olduğunu birinin ona söylemesi gerekir mi? Yoksa insan kanser olduğunu kimse ona söylemeden daha önce hisseder mi?
“Buz Sesi” festivalin bu seneki sloganına uygun bir şekilde kanser konusuna farklı gözlerle bakmış. Kanser konusunda seyrettiğimiz dramatik filmlerden sonra 72 yaşındaki yönetmen Bertrand Blier’in bu esprili, kanser ve ölümle olduğu kadar kendisiyle de dalga geçen bakışından çok etkilendim. Doğrusu kendisi de kanser olan birinin gözünden bu hastalığı anlatan filmi seyrederken bu kadar eğleneceğim aklımın ucundan geçmemişti. Jean Dujardin’i Charles rolünde, Albert Dupontel’i ise Charles’ın kanseri olarak izliyoruz Bu ikili muhteşem bir iş çıkartmış. Louisa’yı canlandıran Anne Alvaro’nun da hakkını teslim etmek lazım. Defalarca işlenmiş bir konuda 6 kişilik küçük oyuncu kadrosuyla 7 haftada ve 7 milyon avroluk bütçeyle çekilen film sunduğu hem kötümser hem neşeli bakış açısı ve yaratıcılıkla bence alkışı hakediyor.


Filmin adı Charles’ın hiç yanından ayırmadığı buz kovası içindeki buzların çıkardığı sesten geliyor. Aralara patronların (ev sahiplerinin) kanseriyle çalışanların kanserinin farklı olması gibi kara komedi sosyal taşlamalar serpiştirilen filmde beklenmedik bir anda Cohen’in sesi duyulur. “A Thousand Kisses Deep” öylesine beklenemedik bir anda çalmaya başlayınca kapanışta da Jaques Brel’i duymak artık kimseyi şaşırtmaz.
2010 Venedik Venice Avrupa Sinemaları-En İyi Avrupa Filmi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder