BİZİM BÜYÜK ÇARESİZLİĞİMİZ

ULUSLARARASI YARIŞMA - Türkiye-Almanya-Hollanda
Ender ve Çetin aynı evi paylaşan, dostlukları lise yıllarına dayanan 30lu yaşlarda iki arkadaştır. Yaşadıkları eve aniden Nihan’ın gelmesiyle düzenleri bozulur. Nihan’ın yanında renk vermeden soğukkanlı, ne yaptığını bilen koruyucu erkek rolü oynamaya başlarlar. Oysa içten içe Nihan’a olan duygularını bastırmaya, ondan gizlemeye çalışmaktadırlar. Tüm bu olaylar sırasında birbirleriyle dertleşen bu iki arkadaşın samimiyetleri kadar saflıkları da etkileyici biçimde anlatılmış. Orta yaşlı iki erkeğin dostluğunu ve onunla paralel olarak kendi içlerinde yaşadıkları çaresizliği anlatan film Barış Bıçakçı’nın aynı adlı romanından uyarlanmış. Kaçırılmaması gereken bir film.
Nihan’ı canlandıran Güneş Sayın ilk filmi olmasına rağmen rolünde oldukça başarılı. İlker Aksum ve Fatih Al’la birlikte güzel bir ekip olmuşlar. Gösterim sonrası yönetmene sorulan sorulardan biri romandaki olayların büyük kısmının filme yansıtılamamasına rağmen sürükleyici ve akıcı bir anlatımı nasıl yakaladıkları yönündeydi. Seyfi Teoman romandaki kimi olayları filmde kısaltarak vermek zorunda kaldıklarını ancak senaryonun Barış Bıçakçı tarafından yazılması dolayısıyla filme uygun bazı ekleme ve kısaltmaların onun kaleminden çıkmasının akıcılığı ve bütünlüğü sağlayan en büyük etken olduğunu belirtti.
Film 30. İstanbul film festivalinde Uluslararası Yarışmada Jüri Özel Ödülü, En İyi Görüntü Yönetmeni ve Radikal Gazetesi tarafından verilen Halk Ödülü olmak üzere 3 ödül kazandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder