HAYATIMIZ


LA NOSTRA VIDA
DÜNYA FESTİVALLERİNDEN - İtalya
Daniele Luchetti’yi 2007 Filmekimi’nde severek izledğim “Abim Evin Tek Çocuğu” filmiyle tanıdım. Luchetti “Hayatımız”da yine bir işçi ailesinin üzerinden bu kez İtalya’daki toplu konutlarda yaşayanların hayatlarını anlatıyor. 20’li yaşların sonundaki inşaat işçisi Claudio deliler gibi aşık olduğu karısı Elena ve iki oğluyla birlikte Roma'nın varoşlarındaki toplu konutlardan birinde yaşamaktadır. Elena 3. çocuklarına hamiledir. Filmin başında sıradan bir İtalyan işçi ailesinin günlük hayatına Claudio ve ailesinin vasıtasıyla tanık oluruz. Neşeleri, hayata umutla bakmaları, akrabalık bağları ve birbirlerine olan sevgileri izleyeni bir anda sarar. Hayatımız aslında 3 ailenin hikayesidir.
Aynı blokta yaşayan ikinci aile uyuşturucu işindeki Vittorio, Celeste ve bebekleridir. Aralarında samimi ve güvene dayalı komşuluk ilişkileri vardır. Örneğin Celeste tekerlekli sandalyedeki Vittorio ve bebeklerini yürüyüşe çıkarırken Claudio ve Elena’nın çocuklarını da alır. Üçüncü ailede ise Romanyalı kaçak göçmen bir anne ve oğlunu görürüz. Olaylar bu üç ailenin yollarını beklenmedik zaman ve şekillerde kesiştirir.

Filmin ilerleyen bölümlerinde bu üç ailenin aralarındaki dayanışma ve güven üzerine kurulu ilişki ile uyuşturucu ticareti, kaçak işçi çalıştırma gibi yasadışı işler içinde yer almaları büyük bir çelişkiyi gözönüne serer. Film toplu konutlarda yaşayanların mecbur kaldıkları ve başka çareleri olmadığı durumlarda yasadışı işlere bulaştıkları, özünde iyi niyetli, güvenilir insanlar oldukları mesajını veriyor. “Hayatımız”ın temelindeki duygu bence gelecek günlerin daha iyi olacağına dair iyimserlik ve umut. Bu genellemeyi yaparken gerçeklerden taviz verdiğini düşündüğümü belirtmeden geçemeyeceğim.
Pocari’yi canlandıran Giorgio Colangeli’yi Il Divo’dan hatırlayanlar çıkacaktır. Claudia’yı canlandıran Elio Germano Cannes’da en iyi erkek oyuncu ödülünü Javier Bardem’le paylaşmıştı. Her iki filmi de izleyen biri olarak iki filmdeki erkek oyuncuların canlandırdıkları karakterler arasındaki benzerlik de şaşırtıcı geldi bana. Ailelerinin dağılmaması için gösterdikleri çaba, kapitalist bir dünyada çocukları için gerekli parayı normal yollardan kazanamamaları ve yasa dışı işlere bulaşmak zorunda kalmaları, yaşadıkları çaresizlik...

2010 Cannes En İyi Erkek Oyuncu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder