BİNANIZ KAÇ KİLO BAY FOSTER?

**

HOW MUCH DOES YOUR BUILDING WEIGHT, MR. FOSTER?
NTV belgesel kuşağı – İngiltere İspanya ortak yapımı
Norman Foster ingiliz orta sınıfından bir ailenin tek çocuğu olarak 1935’de Machaster’da doğar. Mimarinin kurallarını yeniden yazarak 1999’da Pritzker ödülünü alan birinin 21 yaşına kadar mimarlıkla alâkası olmayan bir sürü işle uğraştığını üniversitede mimarlık okumaya ancak 21 yaşında başladığını öğrenmek şaşırtıcı, değil mi?
Norman Foster mimarinin insanın tüm duygularına hitap etmesi gerektiğine, bizi çevreleyen şeylerin kalitesinin bizim yaşam kalitemizi doğrudan etkilediğine inanır. Tasarladığı yapılarda ister içinde olsun, ister dışardan baksın insanların daha iyi hissetmesini sağlamayı hedefler. Yüksek teknolojiyi sürdürülebilirliği ve çevreyi korumak için araç olarak kullanır. Tasarımı sayesinde The Hearst Tower inşaa edilirken normalden %21 daha az çelik kullanılmıştır, üstelik kullanılan çeliğin %90 yeniden dönüştülmüş çeliktir. Binanız Kaç Kilo Bay Foster? Bu soruyu Norman’a soran mucit–mimar Buckminster Fuller’dır. Söz konusu bina ise Norman’ın 1974‘te tasarladığı 1978’de hizmete açılan Sainsbury Görsel Sanatlar Merkezidir. Binanın kaç kilo olduğu çevresel nedenlerle önemlidir. Binanın yapımında kullanılan her bir kilo malzeme ek enerji, bu malzemenin üretimi, taşınması, birleştirilmesi için ek kaynak ihtiyacı demektir. Isıtma, soğutma, temizleme ve bakımı da cabası.
Hepimiz gibi o da hayatta bazen kazanır bazen kaybeder. Ama her kaybettiğinden bir şey öğrenerek onu da kazanca çevirmeyi çok iyi bilir. Bunun en iyi örneğini Heatrow 5. Terminal ve Hong Kong havaalanları inşaasında görürüz. Heatrow 5. Terminal’in mevcut havalanına ek bir terminal yapımı iken Hong Kong’dakinin sıfırdan bir havaalanı inşaası olduğunu not düşeyim. Bir röportajda projedekilerden biri şunları söyler,
“Heatrow 5. Terminal için açılan yarışmaya katıldık ancak kazanamadık. Çok üzüldük. Bundan 1.5 sene sonra Hong Kong havaalanı için yapılan yarışmaya katıldık. Uyuyan bir ejderha şeklindeki havaalanı tasarımıyla yarışmayı kazandık. Dünyanın en büyük havaalanı olan Hong Kong havaalanının inşaatı tamamlandı ve hizmete açıldı. Heatrow 5. Terminal hizmete açıldığında Hong Kong hizmete gireli 7 sene olmuştu.”
Hong Kong’daki dünyanın en büyük havalanı olan Chek Lap Kok’u 4 yıl gibi inanılması zor bir sürede tamamlamışlardır.

Otoyol ve estetik, bir arada olabilir mi? Çoğumuz hemen hayır desek de evet diyen birini duyarsanız büyük ihtimalle dünyanın en büyük köprüsü Millau Viyadüğünü, en azından fotoğraflarını görmüştür. Viyadük 2,5 kilometre uzunluğu ve 36 bin ton ağırlığıyla çok hantal bir yapı olmakla beraber tasarımdaki estetik havada asılı duruyormuş görünümü vermektedir. Fransa’da Tarn nehri üzerinde yapılan, Paris ile Barcelona arasındaki dünyanın en yüksek köprüsü Millau, 2 aks arası açıklığı 342 metre ve zeminden 343 metre yüksekliği ile fransızların yeni Eiffel’i olarak tanımlanıyor.
Halen Abu Dabi’nin 17 kilometre uzağında kurulmakta olan Mastar şehrinin tasarımı ve inşaatı üzerinde çalışıyorlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder