MİRAL


MIRAL
DÜNYA FESTİVALLERİNDEN – İngiltere, İsrail, Fransa
1948’de Arap-İsrail savaşı bitmiş henüz İsrail devleti kurulmamıştır. Hind el-Hüseyni bir gün sokakta kimsenin ilgilenmediği, perişan, aç-susuz ve kimsesiz Filistinli çocuklar görür. Savaşta anne-babasını kaybetmiş, savaş sonrası yaşanan kargaşada ne yapacağını, nereye gideceğini bilmeyen, zaten gidecek yeri de olmayan onlarca Filistinli çocuğa kayıtsız kalamaz. Yedirip içirmek üzere kendi evine getirdiği bu çocuklarla birlikte hayatında yeni bir dönem açılacaktır. Gazeteci Rula Jebreal da 7 yaşında bu yetimhaneye gelen, burada büyüyen kızlardan biridir. Yıllar sonra bu yetimhanede yaşadıklarını anlattığı bir kitap yazar. Miral bu kitaba dayanmaktadır.
Filmde Dar Al-Tifel adlı yetimhanenin kuruluşunu ve kurucusu Hind el-Hüseyni’yi izlerken dönemin politik olaylarına da tanık oluyoruz. Örneğin 1979 Oslo Barış Görüşmelerinde alınan kararların hangi şartlar altında ortaya çıktığını ve Arap ve İsrail halkları arasındaki ilişkileri çok nazik bir dengede anlatılıyor. Bu dengenin film boyunca sürekli gözetildiğini hissediyorsunuz. Bunda senaryonun da Rula Jebreal tarafından yazılmasının büyük payı olduğunu düşünüyorum. Yönetmen Julian Schnabel’i Kelebek ve Dalgıç’tan hatırlayanlar olacaktır.
Filmde Seikh Saabah‘ı canlandıran aktör Juliano Merr-Khamis’in 4 Nisan 2011’de bir Filistin mülteci kampında kurduğu tiyatronun önünde uğradığı silahlı saldırıda öldürüldüğünü de belirtmeden geçemeyeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder