PORTAKALLAR VE GÜNIŞIĞI


ORANGES AND SUNSHINE
SİNEMADA İNSAN HAKLARI YARIŞMASI - İngiltere
1940-1955 arasında en yoğun dönemini yaşamakla beraber başlangıcı 19. yy’a uzanan ve 1970’e kadar devam eden bir tehcir. Tehcire konu olanlar ise İngiltere’de devletin bakım evlerinden alınarak Avustralya’ya gemilerle gönderilen 130,000’den fazla çocuk. İngiliz Hükümeti bu olayı yıllarca gizliyor. Ancak 1987 yılında kamu görevlisi Margaret Humpreys kendisine gelen bir başvuru üzerine konuyu araştırmaya başlayınca gerçekler yavaş yavaş ortaya çıkıyor. İngiliz ve Avustralya hükümetleri tüm olaylar belgeleriyle ortaya çıktıktan sonra bile sorumluluklarını kabul etmiyor, ancak 23 yıl sonra geçtiğimiz senelerde olayın mağdurlarından özür diliyor.

İzlediğim gösterime yönetmen Jim Loach’da katıldı. Filmin sonunda ona sorulan sorulardan bahsetmek istiyorum. Hemen herkes çocuklara neden böyle bir tehcir yapıldığını merak ediyordu. Jim Loach olayın çok karmaşık olduğunun altını çizerek birden çok nedenin etkili olduğunu ve en önemli nedenlerin İngiltere açısından bakım evlerindeki ekonomik nedenler ve bunların evlilik dışı yada genç yaştaki annelerin çocukları olmasıyken Avustralya açısından da nüfusun artırılmak istenmesinin etkili olduğunu belirtti. Bir çocuğun aylık bakım gideri £10 tutarken onu gemiyle Avusturalaya göndermek £8 mal olur. Bir soru da Len karakteriyle ilgiliydi, gerçekten bu kadar aykırı bir karakter mi yoksa bir kısmı kurgu mu diye soruldu. Loach bu soruyu da Len’in geçekte izlediğimizden 10 kat daha aykırı bir yapısı olduğunu filmde ancak ondabirini ekrana yansıttıklarını söyleyerek cevapladı.
Jim Loach’a biletimi imzalatırken filmi çekmek ne kadar sürdü diye sordum. Hafifçe gülümseyerek 8 yıl dedi. Filmi tavsiye ettiğimi söylememe bilmem gerek var mı?



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder