KÜÇÜK BEYAZ YALANLAR



LES PETITS MOUCHOIRS
AKBANK GALALARI - Fransa
Birbirlerini yıllardır tanıyan 6 arkadaş her yıl Max’ın Ferret Burnundaki evinde birlikte iki hafta geçirmektedirler. Film tatile çıkmalarına birkaç gün kala başlar. Filmin açılışının çok benzerini daha önce başka filmlerde defalarca görmüş olabilirsiniz, ancak bu benzerlik açılışta kalacak, çünkü arkadaşlık ve kadın-erkek ilişkilerini olduğu kadar, hatta onlardan daha fazla bencillik, vefa, sorumluluk, diğerinden bıkma, korku, sevgi, tahammül etme, hüzün, sevilme ihtiyacı, çaresizlik ve dostluk gibi temel duyguları da perdeye yansıtan, baştan sona duygulara hitabeden bir film izliyoruz. Karaketerler sık sık duygusal dalgalanmalar yaşarken salon da buna paralel olarak bazen kahkahalarla doluyor, hemen peşinden perdede yaşanan hüzün salonun havasını neredeyse elle tutulur derecede ağırlaştırıyor. Geçen festivalden bu yana salondaki tüm seyircileri böylesine avcunun içine alan bir film seyretmemiştim.


Max rolünde François Cluzet ve Vincent rolünde Benoit Magimel bakışları ve tavırlarıyla repliklerinden çok daha fazlasını anlatıyorlar. Yönetmen Guillaume Canet’in eşi Marion Cotillard Marie’yi canlandırıyor. Merak edenler için Max’ın evinin bulunduğu yer Ferret Burnu Fransız riveyerasında Nice’in doğusunda yer alan bir yarımada. Tatillerini geçirdikleri evde yapılacak çekimlerde yabancılık hissetmemeleri ve her sene geldikleri bir yer havasını yaratmak için çekimler başlamadan birkaç ay önce ekip bu evde birkaç gün geçirmiş. Filmden beni etkileyen bir kaç sahne; tatillerini geçirecekleri yer perdede ilk göründüğü an, yaptıkları futbol maçı ve Max’ın sansarlı rüyası.


Ekipteki herkesin Fransız sinemasının ünlü oyuncuları olduğunu (tabir-i caizse yıldız takımı olmasını) ve 25 milyon dolarlık bütçesini de dikkate alarak Fransız sinemasının Hollywood-vari bir filmi desem haksızlık mı etmiş olurum acaba? Yorgun bir günün akşamı keyifli bir kaç saat geçirmek için seyredilebilecek bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder