SİYAH VENÜS



VENUS NOIRE
SİNEMADA İNSAN HAKLARI YARIŞMASI - Fransa
Bu filmde Güney Afrika’nın ulusal tarihinin simgesi haline gelen Avrupa’da Hottentot Venüsü olarak ünlenen, Sarah Baartman adıyla vaftiz edilen Güney Afrika’lı köle Saartije’nin gerçek hayat hikayesinden esinlenilmiş. Güney Afrika’da köle olarak çalıştığı ailenin yanından zengin olma vaadiyle 20li yaşlarda Avrupa’ya getirilen Saartije farklı-tuhaf vücudundan dolayı Paris ve Londra’da sirklerde bir yabani olarak sergilenir. Saatije’nin hayatının son beş yıllık döneminin anlatıldığı film 1890-1895 yılları arasında Paris ve Londra’da geçer.
Ölümünden sonra vücudunun bazı bölümleri Paris’te Musée de l'Homme’da 1974 yılına kadar sergilenmiştir. 1994’te Nelson Mandela Fransa’dan Saartije’nin bedenini doğum yeri olan Güney Afrika’ya iade etmesini resmi olarak talep eder. Bu talep Fransa tarafından ancak 8 yıl sonra yerine getirilir ve 2002’de Cape Town’dan ayrılmasının üzerinden 187 yıl geçtikten sonra doğduğu topraklara gömülür.

Filmin yönetmeni Tunus doğumlu Fransız Abdellatif Kéchiche’i 2008 yılında film festivalinde gösterilen “Balıklı Bulgur”dan hatırlayanlar olabilir. Yönetmenin her iki filminin de 160 dakikayla normalden hayli uzun olduğunu belirtmekte fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder