Edebiyat Soruşturmalarında Kadın

Edebiyatta soruşturmalar hem çok değerli hem çok tartışmalıdırlar. Seçimlerin taraflı olduğundan, eserlerin ya da yazarların sıralanmasına kadar çok sayıda sorun bulunabilmektedir. Tüm tartışmalara rağmen yol göstericidirler ve sapmalı da olsa gerçeğin bir kısmını yansıtırlar. Notos, 20. sayısını çıkarmış bir edebiyat dergisi. Bu sayısına kadar üç tane büyük soruşturma yaptı: Ölmeden önce okunması gereken 40 kitap (3. sayı), Yüzyılın 40 Romancısı (8. sayı) ve Yüzyılın 40 Öykücüsü (20. sayı). Her bir kırklar listesi ayrıca ele alınmaya, tartışılmaya değer. Biz kadınlar tarafına baktık listelerin. Hangi sayıda kaç kadın var ve kaçıncı sıradalar.



Soruşturmaların en çok kadın içereninde 10 tane kadın yazar bulunuyor. Yüzde 25.
Sıralama yapmak sakıncalı fakat şunu belirtebiliriz: Adalet Ağaoğlu tüm listelerde, Füruzan, Leylâ Erbil ve Sevgi Soysal’sa hem romancı hem öykücü listelerinde yer alıyor. Bu tekrarlar, yazarlarımızın edebiyat dünyamızda doldurduğu yerin öneminin anlaşılabilmesi açısından çok anlamlı.
Listelerdeki kadın sayısı, karar vericilerin çoğunun erkek olmasından ziyade toplumsal yapının bir sonucu olsa gerek. Yani, kadın yazarların niteliğinin değil, niceliğinin yarattığı bir sorun bu. Ne yazık ki toplumumuzda kadın yazarların, düşünürlerin yetişmesine ve yaygın okunmasına engel teşkil edecek çok sayıda duvar var. Osmanlı’ya ve Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına göre genel durum daha iyi olsa da; içimizin rahat edebileceği bir eşitlik seviyesinden çok uzağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder